Idén nincs tervben.

Egy varázslatos utazás, a Karib térség egyik szigetére, Kubába.

2004-ben, amikor ott jártam két dolgot megállapítottam, ami semmiképpen nem fenyegeti a kubaiakat: az egyik a szívinfarktus, a másik a fagyhalál.

Nem tűnt úgy, hogy bármin is idegeskednének. A kellemes délutáni melegben, a teraszokon ringanak a hintaszékek, muzsikálva nyikorog alattuk a fapadló, kubai szivar illata száll a levegőben, s a latinos hangulatot az egyik teraszon, „Sokol rádió minőségben”, felcsendülő Buena Vista dallam teszi teljessé.  Az utakon az 50-es, 60-as évek amerikai autói vegyülnek a modernebb autókkal, az „ezerkettes” Zsiguli pedig napi közlekedési eszköz. Találkozhatunk Ikarus busszal, amit egy kamion nyerges vontatója húz, de van itt még itt működő Verhovina is!

Kb. 50 országban jártam a világban, de azt kell mondjam, hogy a kubai nők önbizalmát és lazaságát nehéz felülmúlni. Mindenki elfogadja magát olyannak, amilyen. Itt senki nem depressziós azért, hogy hogyan néz ki. Teljesen mindegy mekkora a feneke valakinek, a feszülős, pink színű latexgatya semmilyen esetben sem kirívó.

Többször belefutottunk egy-egy utcai buliba, ahol a zenekarok ütött-kopott hangszereikkel csináltak igazi világzenét. A tánc a vérükben van és bátran állíthatom, hogy az anyatejjel szívják magukba.

Nagyon jól főznek, és nagyon finom, eredeti ételeik vannak. Mivel hivatalosan nincs gazdasági kapcsolatuk az USA-val, így nincs elárasztva az ország élelmiszernek mondott ehetetlen hulladékkal. Leginkább a tengeri ételek a jellemzőek, de csirke, marha is szerepel az étlapokon.

A repülős helyeik igen változatosak. Vannak hirtelen a síkságból kiemelkedő hegyek, tengerparti leejtőzős dűnék, part menti füves dombok. A távrepülés nem túl bonyolult, sok a sík terület és szinte mindenhol van leszálló. Csak egyre kell figyelni, hogy katonai terület felett ne nagyon repkedjen az ember, mert akkor irgum-burgum várható. Aggodalomra azért nincs ok, mert ezeket a helyeket elkerüljük, illetőleg pontosan tájékoztatunk mindenkit, hogy merre lehet repkedni, és merre nem.

Az utazást kb. két hétre tervezzük, ami alatt egy, vagy két privát kisbusszal keresztbe-kasul bájárjuk Kuba legjobb helyeit (repülőhelyeit). Egy helyen max. két-három napot tervezünk tölteni. Leginkább Havannától keletre fogunk utazni. Útba ejtjük Varaderot, Matanzast, Cienfuegost, Santa Clarat, Trinidadot, Santiago de Cubat.

Természetesen az utazás rugalmas, ha az egyik helyen nagyon jó az idő, és másik helyen éppen nem jó a szél, akkor maradunk.

Kubából turistaként lehet behozni 3-4 doboz szivart, a legjobb fajtákból, aminek az ottani vételi ára és itthoni eladási ára között gyakran 10-szeres a szorzó. Ha ügyes vagy, akkor akár fél árból is ki tudod hozni az utat! Részleteket elmondom személyesen.

Szóval legújabb úti célunk Kuba, a Karib-tenger egyik ékszerdoboza.

A túra költsége kb: 1650 Euró, ami az alábbiakat tartalmazza:

  • repülőjegyet oda-vissza (illetékkel együtt)
  • kisbuszok bérleti díját
  • helyi sofőr (sofőrök) díját
  • szállást 2-3 ágyas szobákban
  • reggelit
  • felszállítást a starthelyekre (már amelyik elérhető autóval)

Külön költség:

  • vízum (itthon kell kérni)
  • üzemanyag költség (annyi felé osztjuk, ahányan vagyunk, de 1 liter dízel csak 270 Ft átszámolva)
  • vacsora (kb. 5-10 usd, régiótól függően) Ezek éttermi árak, az utcai kifőzde árai ennél alacsonyabbak.

A túra kb. 14 nap lesz. Indulási időpont várhatóan február közepe.

Jelentkezés és Bővebb infó:
info@sirius-se.hu
06-30-911-8275