„Cada dirección del viento”, avagy minden szélirányra!

A túra időpontja: 2024. május 7-14. (keddtől – keddig)

Sokszor, amikor a tengerparti részeken süvít a szél, vagy éppen anticiklon miatt áll a levegő, Algodonalesben repülhető az idő. Bár egyik túránk alkalmával ez pont fordítva volt. Algodonalesben erős volt a szél, a tengerparton meg repültünk 50 km-t a lejtőszélben.

A városka fölé emelkedő Levante starthely dél-délnyugattól – észak-északnyugatig terjedő irányokba jól repülhető, de 20 km-en belül több starthely is van, ami az egyéb szélirányokra jó. Tehát Algodonalesből kb. 1 órán belül elérhető egy felszálló, ami megfelelő az éppen aktuális szélirányra.

Mind a starthelyek, mind pedig a leszállók autóval jól megközelíthetők.

Lehetőség van akár helyi, akár pedig távrepülésre is. A vidék szépsége magáért beszél. Csodálatos dimbes-dombos táj, olykor egy-egy kimagasló heggyel. Távrepülni egyszerű, de azért a leszállási helyet jól meg kell választani.

Történt ugyanis, hogy a levegőből már felmértem a terepet és kinéztem egy leszállási területet, ami az adott szélirányra nem volt turbulens, volt elég hely a biztonságos leszálláshoz, közel volt egy úthoz.

Igen ám, de kb 100 méter magasan tűnt csak fel, hogy a terület (kb. 10 hektár), amit kinéztem be van kerítve. Abból a magasságból már nem lett volna lehetőség egy másikat keresni, ezért gondoltam, mindegy, majd átmászom valahol. Összepakoltam és elindultam az út felé, mire egyszer csak a bozótból megjelent egy ló és megállt velem szemben.

Nem ismerem a lovakat, így azt sem tudtam, hogy egy spanyol lónak ilyenkor mi jár a fejében. Esetleg védi a területét, vagy egyszerűen csak barátkozik, vagy… Szóval álltunk egy pár percet egymással szemben, majd amikor kiléptem oldalra, akkor ő is. Ez után jött az elzavaró tapsolás, kurjongatás, aminek az eredménye az lett, hogy megjelent még egy ló.

Persze az már oldalról érkezett. Remek! Még jön kettő, és körbe is vettek.. Fogtam és megindultam határozottan az egyik irányba, mire a lovak is jöttek utánam. Egyik szemem előre, a másik hátra nézett. Szóval folyamatosan forgattam a fejem. Szerencsére megtartották a kellő távolságot, így sikerült elérnem a kerítést, majd érzékeny búcsút vettünk egymástól.

A kerítés mellett haladva láttam, hogy a szomszéd telken meg bikák voltak, akik feszülten figyelték, ahogy elhaladok mellettük. Leginkább talán a piros-fekete tárzsákom izgatta őket.

Szóval a tanulság, hogy az itteni távrepülés során, a leszállási terület kiválasztásánál az egyéb nem várható tényezőkre is fel kell készülni. Javasolt 3-400 méter magasból vörös szalagokat dobálni a kiválasztott célterületre, ezzel ellenőrizve a terület „bikamentességét”. 😉

Egyéb programok:

Érdemes ellátogatni a közeli középkori városkába, aminek neve Ronda, de a város maga szép. 😉 Algodonalestől csupán 36 km (kb. 30 perc kocsival).

Egy órányi autóútra fekszik Andalúzia fővárosa Sevilla, ami egy régi történelmi spanyol város rengeteg csodás látnivalóval, kávézóval, nem beszélve a bikaviadalokról. Továbbá innen indult a híres Flamenco tánc is, ezért sok ilyen jellegű programot is találhatunk.

Árak:

Algodonalesben szolid árak uralkodnak. Egy vacsora kb. 8-12 körül mozog, függően attól, hogy melyik éttermet választjuk. Természetesen az összes szinte a főtéren található, ezért esténként igen nagy itt a nyüzsgés.

Mindenképpen érdemes megkóstolni a híres spanyol „paella”-t, amit nem lehet az étlapról választani, hanem előző nap lehet csak megrendelni. Négy személyre készítik, és egy hatalmas lapos serpenyőben szervírozzák (lásd a fotót fentebb).

Utazás:

Repülővel, Budapestről, Malagába, majd onnan bérelt kisbuszokkal tovább Algodonalesbe.

FONTOS! Amennyiben érdekel a túra, kérlek mielőbb jelezd a repülőjegy foglalás miatt! Az árak naponta változnak, és minél később veszi valaki a jegyet, annál drágább.

Szállás: két külön álló házban, saját konyhával, medencével, kerttel. A szobák 2-3-4 ágyasak. Párok részére tudunk külön szobát biztosítani, de ezt előre kell jelezni.

A túra ára:  500 Euró (az autóbérlések díja eléggé hektikus, amikor a létszám fixálódik, akkor tudjuk pontosítani)

ami az alábbiakat tartalmazza:

 • Malaga – Algodonales – Malaga reptéri transzfereket
 • buszokat egy hétre teljes biztosítással
 • 8 nap (7 éjszaka) szállást apartmanházban, kerttel, medencével
 • felszállítást a starthelyekre
 • utazást a szállásról más környékbeli starthelyekre (30km-en belül)
 • utazást a szállástól boltokig, éttermekig (igény szerint)
 • oktatást
 • szervezést
 • 1 db vörös „bikamentesség” ellenőrző szalagot

Egyéb költség:

 • repjegy (kb. 80-100.000 Ft, 32kg-os csomaggal, foglalástól függően)
 • vacsora
 • nem környékbeli starthelyekre való utazás (pl. óceánparti repülés)
 • alternatív programok

Egyéb javasolt költség:

 • Paella

Ha további kérdésed lenne írj, vagy hívj:

siriusrepuloklub@gmail.com

Tel: 06-30-911-8275

Jelentkezés a túrára