Következő siklóernyős alaptanfolyam indul:
2021. szeptember
Az első elméleti képzés szeptember elején lesz (online), az első gyakorlati nap pedig, időjárástól függően az első alkalmas hétvégén

Vedd igénybe a páros kedvezményt!
Hozd el a párodat, barátodat, ismerősödet és az alábbi lehetőségek közül választhatsz:

 • tanfolyamotok árából elengedünk 10%-ot
 • vagy a tanfolyam árának 20%-áig terjedő ajándékkupont adunk
 • vagy kapsz egy siklóernyős, vagy motoros siklóernyős tandemrepülésre szóló, bárki által felhasználható ajándékutalványt

További infók, árak alább

————————————————————–

Néhány szó magunkról, ami segíthet a döntésben

1, Az egyik legrégebbi iskola vagyunk Magyarországon
2, Rendszeresen repülünk, így tudásunk nem csak elméleti
3, Az általunk tartott tanfolyamok célja a valós repülési tudás átadása, nem a tömegek minél gyorsabb leoktatása
4, Iskolaszerűen elsőként kezdtük meg a hátimotoros és trájkos pilóták képzését Magyarországon
5, Folyamatosan képezzük magunkat, és tudjuk, hogy a tanulási folyamat egy életen át tart

Ez a klasszikus marketing, ami tömören elmondja rólunk a lényeget.

…és van a nem klasszikus, ami szintén elmondja a lényeget, csak másképp.

1, Nem állítjuk azt, hogy csak nálunk tudsz megtanulni siklóernyőzni, rajtunk kívül van még néhány iskola, akik lelkiismeretesen csinálják a képzést, és valós tudást kapsz tőlük.

2, Nem tartunk “végtelenített” tanfolyamokat és nem csapunk be azzal, hogy mindenképpen megtanítunk siklóernyőzni, nem számít mennyi idő kell hozzá. Mindent megteszünk azért, hogy felépítsük a tudásodat olyan szintre, hogy biztonsággal repülj, de ehhez Te is kellesz.

3, Néhány szó a szabályokról. Természetesen igyekszünk minden szabályt betartani, de tudjuk azt, hogy maguk a szabályalkotók is emberek, akik bizonyos szempontok szerint alkotnak szabályokat, amik néha nem feltétlenül azt a célt szolgálják, mint amiről a hozzájuk rendelt ideológia szól. Vannak szabályok, amik nagyon fontosak és elengedhetetlen a megtartásuk a biztonságos repüléshez, és fő céljuk az emberi élet védelme. Ellenben vannak szabályok, amik a korunkra jellemző túlbonyolított bürokratikus rendszerek melléktermékei.

4, Annak ellenére, hogy a siklóernyőzés az egyik legszabadabb sport, azért megvannak a maga korlátai. Fontos, hogy ismerjük meg ezeket a határokat, tanuljuk meg hol vannak, és sose lépjük át őket. Természetesen ezek a határok a tudásod gyarapodásával egyre tágulnak majd, és egy olyan világba adnak betekintést, amit csak kevesen láthatnak.  Ehhez szükséged lesz némi elhatározásra, kitartásra, tanulásra, egy kevés bátorságra, és sok gyakorolásra.

5, Kevés az a sport, amiben ennyi a változó, mint a siklóernyőzésben. Nincs két egyforma nap, egyforma időjárás, és egyforma repülés. A tudásod is napról-napra változik, a felszerelések is folyamatosan fejlődnek, csak egy dolog fix: a természeti törvények. Ha ezeket tiszteletben tartod, és megérted a működésüket, akkor megnyílnak a kapuk a 3. dimenzió világába.

Ha úgy döntesz, hogy megismerkedsz ezzel a gyönyörű sporttal, akkor talán nem túlzunk, hogy nem csak egy tanfolyamot kapsz, hanem egy életformát is. Sok-sok felejthetetlen élményt, sok új ismerőst, utazást, kihívást, kalandot.

Így kezdődik a repülés:


Siklóernyős alaptanfolyam:

Következő siklóernyős alaptanfolyam indul:
2021. február
Az első gyakorlati nap időjárástól függően márciusban lesz, de előtte már elkezdjük az elméleti előadásokat online, Zoom alkalmazással.

A valós tudás megszerzése végett a siklóernyős tanfolyamra időt kell szánnod és ez 3 nap alatt nem fog menni. Természetesen vannak lehetőségek arra, hogy rövidebb kurzusok alkalmával belekóstolj a siklórepülésbe, de ez nem egyenértékű egy teljes tanfolyammal.

Ki jelentkezhet tanfolyamra?

Mindenki, aki betöltötte 16. életévét. Ez alatt szülői beleegyezés szükséges. Egyéb követelmény részünkről nincs.

Majd kell csináltatni egy sportorvosit, de akinek van autójogsija, annak nem lesz gond ez se.

Mikor indul a következő tanfolyam?

Tanfolyamaink általában tavasszal, illetve ősszel indulnak, de megfelelő létszám esetén nyáron is indítunk képzést. Van, hogy az időjárás alakulása, vagy egyéb okok miatt a tanfolyamkezdés tolódik, így érdemes bármikor érdeklődnöd, mert lehet, hogy még  éppen betudsz csatlakozni a képzésbe.

Mennyi idő a tanfolyam és mit tanulunk?

A teljes tanfolyam általában 3 hónap, az aktuális időjárástól függően, ami elméleti és gyakorlati képzésből áll és párhuzamosan zajlik. Ez azt jelenti, hogy akár már az első gyakorlati napon is részed lehet egy rövid repülésben. A gyakorlati képzéseket hétvégén tartjuk, az elméleti képzéseket hétköznap késő délután (előadások) és a hétvégi gyakorlati képzés közben (helyszíni elméleti képzés

Hogyan épül fel a tanfolyam, mikor mit tanulunk:

elmélet, ernyőkezelés, starttechnikák, talaj feletti alaprepülések, alacsony repülések 50m-ig, magas repülések 50m felett, időtartam repülések, vizsgára való felkészítés és vizsga

Összesen kb: 20-25 alkalom az elméleti és gyakorlati képzéseket is beleértve

Hol lesz a tanfolyam?

Elméleti képzés Budapesten, a gyakorlati képzés a budai hegyekben, illetve annak 30km-es körzetében, az aktuális széliránytól függően.

Mennyibe kerül, és mit tartalmaz?

A tanfolyam az alábbiakat tartalmazza:

–      elméleti és gyakorlati képzést
–      teljes felszerelést a tanfolyam idejére (ernyő, beülő, sisak, rádió)
–      siklóernyős tananyagot
–      startkönyvet
–      vizsgadíjat
–      az adott évre a klubtagsági díjat

Ára: 109.500 Ft + sportszövetségi tagdíj

Vedd igénybe a páros kedvezményt!
Hozd el a párodat, barátodat, ismerősödet és az alábbi lehetőségek közül választhatsz:

 • tanfolyamotok árából elengedünk 10%-ot
 • vagy a tanfolyam árának 20%-áig terjedő ajándékkupont adunk
 • vagy kapsz egy siklóernyős, vagy motoros siklóernyős tandemrepülésre szóló, bárki által felhasználható ajándékutalványt

Hogyan tudok jelentkezni?

E-mail: info@5x.com
Tel: 06-30-911-8275
Online jelentkezés itt

Hogyan működik a vizsga?

A növendék akkor vizsga érett, amikor egy adott terepen az aktuális meteorológiai körülmények között önállóan el tudja dönteni, hogy a nála lévő felszereléssel repülhet-e vagy sem. Sikeres elméleti és gyakorlati vizsga után a növendék megkapja a siklóernyős jogosítást.

Befizetett tanfolyami díjat sajnos nem tudunk visszatéríteni, ezért kérünk előtte gondold át, hogy ténylegesen akarod e a képzést.

Tanfolyam után mi történik?

A teljes tanfolyam végeztével, a kapcsolatunk nem szűnik meg, hanem továbbra is lehetőséget biztosítunk a folyamatos együtt repülésre és fejlődésre. Részt vehetsz a napi repüléseken, a hazai és nemzetközi túráinkon, versenyeken. A repülési levelező listánk állandó tagjává válsz, ami kapcsolatot biztosít számodra, hogy mindig csatlakozhass a napi repülésekhez.

Rendszeresen szervezünk túrákat belföldre, és külföldre.

Néhány hely, ahová járunk: Ausztria, Szlovákia, Románia (Erdély), Makedónia, Montenegró, Horvátország, Szlovénia, Albánia, Olaszország, Franciaország, Monaco, Portugália, Azori-szigetek, Nepál, Chile

ugrás a lap tetejére


 

Siklóernyős pilóta I-II-III

tanfolyam, vizsgára való felkészítés, vizsga

Alapfokú tanfolyamot végzett siklóernyősök, vagy a repülésből hosszabb időt kihagyott pilóták részére.

A tanfolyam menete:

A tanfolyam az elméleti képzéssel kezdődik, majd pedig ezt követően zajlik a gyakorlati oktatás. Az elméleti képzés vagy a belvárosi klubhelyiségünkben (közel az Astoriához), vagy a XIII. kerületben (közel az Árpád-hídhoz) történik és az alábbi témaköröket érinti:

 • Felszerelésismeret
 • Repüléstechnika
 • Meteorológia
 • Navigáció
 • Vészhelyzetek
 • Légtérismeret-szerkezet, ICAO
 • Szabályok, Légijog

A gyakorlati feladatok végrehajtása vagy csőrlésből történik, vagy az általunk szervezett B-vizsga és biztonságtechnikai táborok  egyikén.

Online jelentkezés itt

ugrás a lap tetejére


Hátimotoros pilóta (PPG-FL) és trájk pilóta (PPG-PL)

tanfolyam, vizsgára való felkészítés, vizsga

(Csak siklóernyős alaptanfolyamot végzett pilóták számára)

1, PPG pilóta, PPG trájk pilóta vizsga:

Ideje: 2 alkalom (elméleti és gyakorlati vizsga)
Helyszín: elméleti vizsga Budapesten, gyakorlati vizsga megbeszélés szerinti helyszínen.
Első alkalom: elméleti vizsga: PPG kérdéssor, amit ha a növendék sikeresen megválaszol, akkor megkezdheti a gyakorlati vizsgát.
Második alkalom: gyakorlati vizsga: egy alkalom, ahol a növendéknek be kell mutatni a kért gyakorlati feladatokat (biztos start, fordulók, kontúrozás, leszállás járó és álló motorral, átstartolás, célra-szállás, útvonalrepülés).
Sikeres elméleti és gyakorlati vizsga esetén, PPG vagy PPG trájk, Növendék II. jogosítást, majd PPG vagy PPG trájk Pilóta jogosítást kap.

Ára: 35.000 Ft.

2, PPG pilóta, PPG trájk pilóta vizsga és vizsgára való felkészítés:

ideje: 4 alkalom
Helyszín: elméleti képzés és vizsga Budapesten, gyakorlati vizsga megbeszélés szerinti helyszínen.
Első két alkalom: teljes PPG elméleti képzés.

–     felszerelés és műszaki ismeretek
–     aerodinamika
–     meteorológia
–     repüléstechnika
–     vészhelyzetek
–     repülési és elsőbbségi szabályok
–     jogi háttér és szabályok
–     műszerek, rádiók ismerete, használata, rádiózási szabályok
–     navigáció, légterek, ICAO rövidítések és térképolvasás, útvonaltervezés
–     karbantartás, időszakos vizsgálatok
–     egészségügy

Harmadik alkalom: elméleti vizsga: PPG kérdéssor, amit ha a növendék sikeresen megválaszol, akkor megkezdheti a gyakorlati vizsgát.
Negyedik alkalom: gyakorlati vizsga, ahol a növendéknek be kell mutatni a kért gyakorlati feladatokat (biztos start, fordulók, kontúrozás, leszállás járó és álló motorral, átstartolás, célra-szállás, útvonalrepülés).

Sikeres elméleti és gyakorlati vizsga esetén, PPG vagy PPG trájk Növendék II. jogosítást, majd PPG vagy PPG trájk Pilóta jogosítást kap.

Ára: 60.000 Ft

3, PPG pilóta, PPG trájk pilóta teljes tanfolyam és vizsga:

Az elméleti képzés és vizsga:
ideje: 2 alkalom
Helye: Budapest
Gyakorlati képzés:
ideje: 4+1 alkalom
Helyszín: megbeszélés szerint, de általában Budapesttől északra, Fót-Dunakeszi térsége
A gyakorlati képzés menete:

–     műszaki felépítés
–     motor, trájk, felszerelés helyes beállításai
–     felszállás előtti ellenőrző lista, bemelegítés, egyéb földi gyakorlatok
–     startgyakorlatok álló motorral
–     startgyakorlatok járó motorral
–     felszállási technikák, emelkedés, iskolakör, leszállás
–     korrekciós beállítások
–     szoktató repülések
–     leszállás álló, és járó motorral
–     átstartolás
–     fordulók gázzal, gáz nélkül
–     hinták
–     kontúrozások
–     delfinezés
–     célra-szállás
–     útvonalrepülés és min. 500 m-es magasságnyerés
–     vizsga

Sikeres elméleti és gyakorlati vizsga esetén, PPG vagy PPG trájk Növendék II. jogosítást, majd PPG vagy PPG trájk Pilóta jogosítást kap.

Ára: 98.000 Ft.

Online jelentkezés itt

ugrás a lap tetejére


Siklóernyős tandempilóta

Feltétele: Pilóta II. jogosítás megszerzése óta eltelt legalább 6 hónap, minimum 50 repült óra, legalább 1db. 30km feletti táv, biztonságos és készség szintű, start-és leszállási technika.
A tanfolyam alatt a pilóta mind elméletben, mind pedig gyakorlatban elsajátítja, hogyan repüljön biztonsággal más személyekkel.

Elmélet:

 • Felszerelésismeret
 • Repüléstechnika
 • Szabályismeret, légijog

Gyakorlat:

 • 10 tandemrepülés utaspozícióban
 • 10 tandemrepülés pilótapozícióban
 • Vizsgarepülés

Vizsgáztatási költségek: 25.000 Ft. (saját felszereléssel)
Vizsgára való felkészítés és vizsgaköltség: 40.000 Ft. (saját felszereléssel)
Teljes tandem tanfolyam (elmélet+gyakorlat+vizsga) költségei:  90.000 Ft (a tanfolyamhoz a felszerelést mi biztosítjuk)

Ezen felül a szövetségnek kell majd fizetni 10.000 Ft vizsgadíjat!

Online jelentkezés itt

ugrás a lap tetejére